Det mest sikre bevis på hvordan en brud var kledd før 1800 er opplysninger fra Jøran Paulsen på Kongsberg, som i år 2000 ga til Sigdal Museum et brudeliv som hans tipp-tipp oldemor fra Sigdal, Mari Engebretsdatter f. 1771 hadde da hun giftet seg med Elling Ellingsen Rustand i Nore i 1793. Livet er langt – til midjen, kantet med admiralbånd. Det har en svak skjæling og mindre/rettere åpning foran enn på de livene som brukes i dag. Stoffet er i rød og naturhvitmønstret kalemank. Jøran fortalte at stakken hadde vært  i samme stoff som livet, men at ved deling av et dødsbo, ble hele kledningen delt mellom tre søstre. Den ene fikk livet, de to andre delte stakken og laget bordduker av den.  Vi vet ikke noe om forkle og hodeplagg.

Bli med inn i Bestestova vår

Der kan du som abonnerer få din egen nøkkel inn til en verden av artikkelstoff om temaet vi brenner for: Bunader og folkedrakter!

I Bestestova kan du altså kose deg med interessante artikler, og flotte fargebilder av praktfulle bunader og folkedrakter.

I Magasinet BUNAD har vi opp gjennom årene fått møte de fremste innenfor fagområdet vårt, både tilvirkere og historikere. Nå har vi samlet også dem i Bestestova, og der kan du få møte dem.

Hjertelig velkommen inn!

Bli medlem
  • Arkiv fra 37 utgaver siden 2004
  • Ubegrenset tilgang til digitalt innhold og arkiv
  • To utgaver a Magasinet Bunad pr år
  • Årlig temabok

499,- per år