Tror du kanskje at en bunad blir til på bakgrunn av en designers frie fantasi? Ja, enkelte bunader har blitt til på denne måten. Men de bunadene som inngår i kategorien «rekonstruerte» har en helt annen opprinnelse. Her er det detektiven, nærmere enn designeren som har vært på banen. For litt detektiv må man faktisk være for å finne fram til hvordan folk gikk kledd før. Ikke alle steder har gamle komplette drakter å kopiere fra. Da letes det med lys og lykte. Og noen ganger, ved rene tilfeldigheter og slumpetreff møter en tekstil-snushane på en person av den sorten som er redd for å kaste rare ting som kommer for en dag. For eksempel ved restaurering av et gammelt hus. For de som er dedikert til arbeidet med å finne fram til gammel draktskikk, er det en kjent sak at gamle tekstiler gjerne havnet som isolasjonsmateriale i vegger. Ofte omkring vinduer. Men det er ikke noen selvfølge at en vanlig husrestaurerer skal se skatter i gamle istykkerrevne, skitne filler som måtte dukke opp, rent tilfeldig. Men se her hva nettopp noen gamle filler kan avstedkomme, når en tekstil-snushane har vært så heldig å treffe på en nysgjerrig huseier med kastevegring.

Bli med inn i Bestestova vår

Der kan du som abonnerer få din egen nøkkel inn til en verden av artikkelstoff om temaet vi brenner for: Bunader og folkedrakter!

I Bestestova kan du altså kose deg med interessante artikler, og flotte fargebilder av praktfulle bunader og folkedrakter.

I Magasinet BUNAD har vi opp gjennom årene fått møte de fremste innenfor fagområdet vårt, både tilvirkere og historikere. Nå har vi samlet også dem i Bestestova, og der kan du få møte dem.

Hjertelig velkommen inn!

Bli medlem
  • Arkiv fra 37 utgaver siden 2004
  • Ubegrenset tilgang til digitalt innhold og arkiv
  • To utgaver a Magasinet Bunad pr år
  • Årlig temabok

499,- per år