I innledningen til sin semester-oppgave forteller Margot Sollie at hun i sin tid som bunadtilvirker har kommet over mange gamle tekstiler med trykte mønster. Dette fikk hun lyst til å se nærmere på. Og i 1998 ble hun med i ei gruppe i Røros Museums-  og Røros Historielags regi. De hadde som oppgave å registrere gamle tekstiler med trykte mønstermotiver på. 
- Det ble ei spennende tid, minnes Margot. -  Vi kom i kontakt med mange som hadde trykte tekstiler som ikke var registrert tidligere, og her var det mye interessant å finne. Hele gruppa besøkte Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum i Trondheim for å se på alle trykkblokkene de har der. Mange av dem er etter Nils Hermundsen Schjølberg. Han fikk borgerskap som farger i 1833 og drev fra første stund med trykking. Dette ble nok opptakten til at jeg begynte å interessere meg spesielt for hvem det var som hadde skåret alle de fine blokkene vi fikk se i Trodheim. Etterhvert fant vi også trykkblokker på Røros, selv om det ikke var så mye som på Sverresborg, forteller Margot.

Bli med inn i Bestestova vår

Der kan du som abonnerer få din egen nøkkel inn til en verden av artikkelstoff om temaet vi brenner for: Bunader og folkedrakter!

I Bestestova kan du altså kose deg med interessante artikler, og flotte fargebilder av praktfulle bunader og folkedrakter.

I Magasinet BUNAD har vi opp gjennom årene fått møte de fremste innenfor fagområdet vårt, både tilvirkere og historikere. Nå har vi samlet også dem i Bestestova, og der kan du få møte dem.

Hjertelig velkommen inn!

Bli medlem
  • Arkiv fra 37 utgaver siden 2004
  • Ubegrenset tilgang til digitalt innhold og arkiv
  • To utgaver a Magasinet Bunad pr år
  • Årlig temabok

499,- per år