Øverst i Numedal – nærmere bestemt i Uvdal – ligger Kveta-gardene. På en av disse bodde det midt på 1800-tallet en bonde ved navn Gisle Gregarsson. I nabobygda Tinn var han kjent som «ein bause mann»: En gang kom han inn på en av gardene der hvor de hadde en nyfødt gutt. Gutten var ikke døpt ennå, og Gisle la en 20-daler på bordet og sa at om de ville kalle gutten Gisle, så var daleren deres. «Og slik vart det,» skriver lokalhistorikeren Kåre Sønsterud. «Guten fekk namnet Gisle.» Gisle fikk selv etter hvert i alt fem barn, og det er ifølge muntlig tradisjon fra et av disse barna, Sigrid, at hodeplaggene her stammer. 

Bli med inn i Bestestova vår

Der kan du som abonnerer få din egen nøkkel inn til en verden av artikkelstoff om temaet vi brenner for: Bunader og folkedrakter!

I Bestestova kan du altså kose deg med interessante artikler, og flotte fargebilder av praktfulle bunader og folkedrakter.

I Magasinet BUNAD har vi opp gjennom årene fått møte de fremste innenfor fagområdet vårt, både tilvirkere og historikere. Nå har vi samlet også dem i Bestestova, og der kan du få møte dem.

Hjertelig velkommen inn!

Bli medlem
  • Arkiv fra 37 utgaver siden 2004
  • Ubegrenset tilgang til digitalt innhold og arkiv
  • To utgaver a Magasinet Bunad pr år
  • Årlig temabok

499,- per år