I vikingtiden vevde kvinner veggtepper som ble hengt opp bak høysetet ved spisebordet. Solen, olavsknuter, livets tre med fugler, rombe-formede fruktbarhetssymboler og gudinner med hevede armer var symboler som ble brukt på disse teppene. Vi vet ikke når teppene ble byttet ut med lange linduker, men det finnes slike store seremonielle duker med broderte initialer og årstall fra slutten av 1500-tallet. De hang bak høysetet til jul og ved brylluper. Noen steder har broderier med store kvinnefigurer vært flankert av de samme symbolene som på vikingtidens veggtepper.

Bli med inn i Bestestova vår

Der kan du som abonnerer få din egen nøkkel inn til en verden av artikkelstoff om temaet vi brenner for: Bunader og folkedrakter!

I Bestestova kan du altså kose deg med interessante artikler, og flotte fargebilder av praktfulle bunader og folkedrakter.

I Magasinet BUNAD har vi opp gjennom årene fått møte de fremste innenfor fagområdet vårt, både tilvirkere og historikere. Nå har vi samlet også dem i Bestestova, og der kan du få møte dem.

Hjertelig velkommen inn!

Bli medlem
  • Arkiv fra 37 utgaver siden 2004
  • Ubegrenset tilgang til digitalt innhold og arkiv
  • To utgaver a Magasinet Bunad pr år
  • Årlig temabok

499,- per år