Bjørg Hovland i Luster i Sogn har bidratt med denne geniale oppskriften på en ekstra sterk hæl til bunadstrømper. Mange kjenner sikkert problemet med at hælene slites raskt, særlig om man er av det slaget som gjerne tar seg en svingom. Da skal det ikke så mange rundene til før slitasje kan merkes. Dette kommer selvsagt litt an på garnet som benyttes. Noen garntyper er sterkere og bedre egnet til sokkestrikking enn andre. Noen velger å legge inn en forsterkningstråd i hælpartiet, og det kan være vel og bra. Men her kommer tips til en ekstra sterk hæl laget med tvebandstrikking. Bjørg Hovland forteller at hun fant tre par gamle sokker der denne teknikken er benyttet. Mønsteret minner mye om det som er presentert i Husflidenes hefte «Bunad strømper og luer, strikkehefte LVS-4», side 15: «Strømper til Fana mannsbunad. Kronebord». Denne oppskriften kan benyttes som utgangspunkt. Under følger den gamle oppskriften fra Sogn. Anbefalt pinnetykkelse og antall masker i opplegg, stemmer ikke helt overens i de to oppskriftene. Kanskje bør du være litt øvet for å finne ut av dette. Men selve hælstrikkingen kan også overføres til andre strømper. For en ytterligere forsterkning kan du, i tillegg til de to trådene, strikke med  entråds spelaugarn i hælen. Da tåler den mange runder både med pols og springar!

Bli med inn i Bestestova vår

Der kan du som abonnerer få din egen nøkkel inn til en verden av artikkelstoff om temaet vi brenner for: Bunader og folkedrakter!

I Bestestova kan du altså kose deg med interessante artikler, og flotte fargebilder av praktfulle bunader og folkedrakter.

I Magasinet BUNAD har vi opp gjennom årene fått møte de fremste innenfor fagområdet vårt, både tilvirkere og historikere. Nå har vi samlet også dem i Bestestova, og der kan du få møte dem.

Hjertelig velkommen inn!

Bli medlem
  • Arkiv fra 37 utgaver siden 2004
  • Ubegrenset tilgang til digitalt innhold og arkiv
  • To utgaver a Magasinet Bunad pr år
  • Årlig temabok

499,- per år