Løsmansjetter har vært mye brukt i Hallingdal, men også i mange andre deler av landet. Både kvinner og menn har brukt slike. I Hallingdal går de under betegnelsen «Førermar» eller «handringer». Andre steder kalles de «vevlinger» og  «handlinger». Disse, både praktiske og svært dekorative plaggene, ble benyttet utenpå skjortemansjetten og skulle gjerne være synlige på nedsiden av trøyeermet. De kunne skjule en slitt eller skitten skjortemansjett. Eller kanskje skjule at skjorta var blitt i korteste laget. Løsmansjettene ble brukt i kirken, men også utenom kirka når de skulle være litt mer helgepyntet enn til vanlig.

Bli med inn i Bestestova vår

Der kan du som abonnerer få din egen nøkkel inn til en verden av artikkelstoff om temaet vi brenner for: Bunader og folkedrakter!

I Bestestova kan du altså kose deg med interessante artikler, og flotte fargebilder av praktfulle bunader og folkedrakter.

I Magasinet BUNAD har vi opp gjennom årene fått møte de fremste innenfor fagområdet vårt, både tilvirkere og historikere. Nå har vi samlet også dem i Bestestova, og der kan du få møte dem.

Hjertelig velkommen inn!

Bli medlem
  • Arkiv fra 37 utgaver siden 2004
  • Ubegrenset tilgang til digitalt innhold og arkiv
  • To utgaver a Magasinet Bunad pr år
  • Årlig temabok

499,- per år