I Gudrun Stulands bok «Hardangerbunaden før og no» er sjonaleistane beskrevet slik: - Leistar er halvsokkar som rekk nett over skoen. Sjonaleistane har ei fin bord uppe, spøta i fleire fargar. «Sjon» er gamalnorsk og tyder visstnok «noko fint for auga å sjå». I Hardanger tyder ordet ei fin bord: «Sjonaleister pryder anklene», skreiv prost Hertzberg i 1821 då han skreiv om kleda i Kinsarvik. Ein sort var kalla «krokaleistar», men dei var ikkje fullt så gjæve som sjonaleistane. Bord oppe i kanten hadde de òg, men den var mykje enklare i mønster, visstnok meir i enkle krokar, motsett dei andre, som hadde fyldigare mønster med åttebladspirer o.l. Leistane var kvite. Dei vart brukte både av kvinner og menn, og høyrde også festbunaden til. Vi presenterer her to ulike strikkeoppskrifter og hele 6 ulike mønsterdiagrammer til bordene på sjonaleistene. Den første strikkeoppskriften har vi fått av Marta Kløve Juuhl. Den andre av Maria Lie.

Bli med inn i Bestestova vår

Der kan du som abonnerer få din egen nøkkel inn til en verden av artikkelstoff om temaet vi brenner for: Bunader og folkedrakter!

I Bestestova kan du altså kose deg med interessante artikler, og flotte fargebilder av praktfulle bunader og folkedrakter.

I Magasinet BUNAD har vi opp gjennom årene fått møte de fremste innenfor fagområdet vårt, både tilvirkere og historikere. Nå har vi samlet også dem i Bestestova, og der kan du få møte dem.

Hjertelig velkommen inn!

Bli medlem
  • Arkiv fra 37 utgaver siden 2004
  • Ubegrenset tilgang til digitalt innhold og arkiv
  • To utgaver a Magasinet Bunad pr år
  • Årlig temabok

499,- per år