BARBROS SYSAKER. Om kvinner, klær og kulturarv

Denne innholdsrike boken handler om tekstil kulturarv, bærekraft og teknikker for hvordan du tar vare på klærne.
Pris kr 499,-

kr 499,-

Se klærne dine med nye øyne

Få gjenstander er så viktige for at vi skal kunne leve aktive liv sammen med andre mennesker som klærne vi har på oss. For hva ville skjedd om vi ikke hadde evnen til å kle oss? I denne boka stiller Barbro Tronhuus Storlien mange spørsmål, og på sin elegante måte svarer hun også på de fleste av dem:

Hvor hadde vi vært om ikke en eller annen luring hadde oppfunnet nåla? Og hvordan ville klærne sett ut om vi ikke hadde sakser? Den tekstile kulturarven er full av navnløse helter, kvinner og menn som har gjort viktige oppfinnelser som bøyelige målbånd og graderte papirmønster. For ikke å snakke om alt annet utstyr som må til for å lage et plagg. Noen redskaper kjenner vi historien til, mens andre tilsynelatende bare har dukket opp.

Barbro har også mange meninger om bruken av plaggene. Som boka viser, bruker hun klær både etter sin mor, tanter, mormor og oldemor. Dette er plagg som noen har sydd med kunnskap og omtanke, eller spart til og investert i. Det er også klær som har blitt tatt vare på, enten fordi stoffene var eksepsjonelt fine eller fordi det er en historie bak plagget som er verdt å ta vare på. I denne boka ser hun på den nære tekstilhistorien gjennom en del av disse klærne.

Hun tar også til orde for en viss tekstil basiskunnskap: For hvis vi skal redusere forbruk og ha plaggene våre lenger må vi også kunne stelle dem. Klær blir slitt, de mister knapper, sømmer revner og noen ganger kommer det små hull. Derfor bør vi kunne legge opp et skjørt, løfte skuldestropper, sy i knapper og bytte glidelås. Vi må vite hvordan vaskelapper skal leses og hvordan informasjonen brukes slik at vi unngår å ødelegge plaggene i vask. Kort sagt må vi lære hvordan klær skal tas vare på.

Barbros håp er at du, etter å ha lest denne boka ser på klærne dine med nye øyne og at innholdet i klesskapet får ny verdi for deg.

Antall sider: 144

Forfatter: Barbro Tronhuus Storlien

Utgiver: SMØYG Forlag, 2023

ISBN: 978-8293850-06-9

If you don’t live in Norway you can not order the book on our website, please send an e-mail to: bestilling@bunad-magasinet.no

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien
Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...