Bringekluten. Hjertevarmer og øyenslyst

Boken tar for seg bringekluter fra alle områder i landet der slike har vært, og fremdeles er i bruk.

kr 599,-

Mangfold av mønster og teknikker

Denne boken omhandler det lille, men allikevel betydningsfulle plagget, bringekluten, som har vært benyttet til mange av våre folkedrakter opp gjennom de siste århundrene. I dette enkle lille plagget har kvinner lagt inn all sin kreativitet og skapertrang. Utallige teknikker har vært brukt, og symbolbruken er utstrakt. Det store mangfoldet av mønstre viser at her kunne kvinnene virkelig briljere og vise sine kunster innenfor søm, form- og fargesans.

Forfatteren har laget boken fordi hun har et sterkt ønske om å vise frem det store mangfoldet av mønstre og teknikker som ligger i disse små plaggene. Rett og slett en gedigen mønsterskatt i farger og prakt. Ca. 400 bringekluter blir presentert i denne praktboken.

  • Antall sider: 320
  • Forfatter: Heidi Fossnes
  • Utgiver: Smøyg Forlag, 2020
  • ISBN: 978-82-690744-8-2  

If you don’t live in Norway you can not order the book on our website, please send an e-mail to: bestilling@bunad-magasinet.no

Se hva leserene sier om boken

Endelig er den her, boken mange har ventet på. Bringekluten. Hjertevarmer og øyenslyst.

"Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves" sies det og her stemmer ordtaket, for denne boken leverer varene.

Boken "Bringekluten. Hjertevarmer og øyenslyst" er i kjent Fossnes-stil. Her kan det leses om alt fra materialbruk, sting-typer til symbolbruk m.m. Boken har en geografisk oversikt over ca 400 bringekluter med hovedtyngde på de gamle, de vi kanskje ikke så ofte ser lengre med mindre vi kan dykke ned i private skuffer og museum-skap. Boken gir et innblikk i mange forskjellige teknikker, alt fra "brukte de virkelig det ?" til gammle kjenninger vi nesten hadde glemt. Her finner vi bringekluter fra mange steder, alt fra Sogn til Sigdal. Bildet av innholdsfortegnelsen (legger det som egen post under denne) sier noe om hvor mye denne boken spenner over.

Dette er ikke akkurat en "Gjør det selv"-bok, selv om den også viser litt om fremgangsmåter om treing av perlenett. Boken er mer ett oppslagsverk over en kulturskatt som mange forbinder med glitrende bringekluter i 17.mai-toget, men forfatter Heidi Fossnes viser i denne boken at det er så utrolig mye mer. Her er alt fra bringekluter i kjent perlesøm til smøyg og gasisaum (tyllbroderi) og mye mye mer.

Denne 320 sider store boken er på mange måter bygget opp på samme måte som "Håndplagg til bunader og folkedrakter". God faglig tyngde uten å virke "akademisk". Ryddig og inspirerende. Gode bilder, ikke minst også nærbilder.

Denne boken kan virkelig anbefales.

Omtale fra Kjell S-e Bull-Sveen

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien
Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...