MØNSTER til bunad og folkedrakt

Magasinet BUNADs temabok 2022

kr 388,-

Magasinet BUNADs sjette temabok

Dette er Magasinet BUNADs sjette temabok, utgitt på vårt eget SMØYG Forlag. Med denne boken ønsker jeg å vise deg noe av mangfoldet av mønster vi finner i bunadene våre. Her kan du se alt fra den enkleste bord på en halskrage til den mest fargerike og prangende stakkebord. Strømper finner du også noen av. Jeg har hentet fram mønster både fra museenes gjemmer, og fra private samlinger. Mange av dem egner seg også godt som inspirasjon til dekor på helt andre ting enn bunad.

Noen områder i landet har et mer rikt farge- og formspråk enn andre. Fra disse områdene bugner det av farger, mønster og prakt. Andre områder er mer sparsommelig utstyrt. Men jeg har forsøkt å hente litt både herfra og derfra.

Forord:

Det finnes mengder av mønster i bunader og folkedrakter. I årets temabok har jeg tatt for meg et knippe som jeg håper kan inspirere deg til lage tilbehør til bunaden din, eller lage noe helt annet. Mønstrene kan jo brukes til så mangt.

Jeg er veldig for bevaring av mangfoldet i mønsterrikdommen. Det har vært og er kanskje fremdeles en tendens til uniformering ved at bare noen få mønstre har vært kjent og gangbare. For eksempel ser vi dette i bringeklutene, der du neppe finner to som er helt like når du titter i gammelt materiale. Det samme gjelder også for stakkekantene. Her kan jeg nevne bunader og stakker både i Øvre og Nedre Hallingdal, der mangfoldet både i teknikker og mønstre er helt enormt.

Jeg har forsøkt å spre meg litt utover i landet når jeg har valgt ut mønstrene til denne boka. Men en skjevfordeling blir det nok. For, som kjent, er enkelte deler av landet rikere utstyrt med farger og prakt enn andre.

Det er ikke komplette mønstre til alle tekstilene jeg har tatt med i boka. Mange av dem har jeg ikke sett fysisk og har kun få opplysninger om. Jeg håper allikevel at mønstrene vil inspirere deg til å velge et mønster litt utenom ”standarden”. Kanskje får du lyst til å lete videre i ditt område. Mangfoldet er enormt!

Jeg vil gjerne takke alle enkeltpersoner og museer som har latt meg få tilgang både på tekstiler og bilder. Uten deres velvilje hadde det blitt vanskelig å gjennomføre dette prosjektet.

Heidi Fossnes

Redaktør

If you don’t live in Norway you can not order the book on our website, please send an e-mail to: bestilling@bunad-magasinet.no

  • Antall sider: 160
  • Redaktør: Heidi Fossnes
  • Utgiver: SMØYG Forlag, 2022
  • ISBN: 978-82-93850-05-2

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien
Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...