Når man i dag vil ta fatt på å rekonstruere en drakt fra et område, er den vanlige fremgangsmåten at man registrerer alt tilgjengelig draktmateriale og andre kilder til draktskikken man kan finne. Deretter lager man en rekonstruksjon som henger sammen tidsmessig i både snitt, passform, materialer og dekor. Der det er påvist variasjoner er det viktig å vise disse, slik at folk kan få valgmuligheter.
Dette har ikke skjedd med beltestakken. De første som begynte å bruke beltestakk igjen tok i bruk gamle stakker som de hadde arvet. Deretter var det enkelte som fikk sydd seg nye stakker, de hadde kanskje alt det andre som måtte til unntatt stakken, den var ofte blitt sydd om under andre verdenskrig, hvis det ikke var skjedd før. Beltestakkproduksjonen hos Ingebjørg Almankås i Bø i Telemark kom for eksempel i gang fordi folk kom og bestilte beltestakker, ikke fordi bedriften hadde “utarbeidet” en bunad som ble satt i produksjon. Husfliden i Oslo laget en rekonstruksjon på 60-tallet, men de laget en rekonstruksjon av en spesiell beltestakk.
Beltestakken var en folkedrakt i hovedsak brukt av kvinner i Øst-Telemark fra ca. 1850-60 til ca. 1910-15. Kvinnedrakta i årtiene før, fra ca 1800 til 1850, blir som oftest kalt raudtrøyekleda og var egentlig ganske lik beltestakken i snitt, men hadde rød utenpå-trøye i stedet for den svarte som kom etter ca 1860. Endringene som skjer over tid med drakta er lett å spore i fotografier. Telemarkingene elsket å la seg fotografere, og visittkortfotografier finnes det mange av.