Stadig var jeg på folkedraktjakt. En dag leste jeg i lokalavisen Ringerikes Blad at den gamle skysstasjonen på Engerodden ved Sperillen skulle rives. Den skulle møysommelig plukkes ned og settes opp igjen på Norsk Veimuseum, Lillehammer. Arbeidet med nedrivningen var alt i gang. Jeg tenkte at nå gjaldt det å være rask. Ganske riktig! Når jeg kom dit var dører og vinduer på vei ut. Alt listverk var tatt ned slik at jeg kunne bare grave ut tetningsmaterialet som satt rundt. Det er nemlig meget interessant i gamle hus som har vært bygget for lenge, lenge siden. Tetningsmaterialet inneholdt mange stoffbiter, og deler av plagg. Det var slik i gamle dager at først var plaggene nye, så blei de gamle og slitt, så utslitt og til sist filler som kunne havne som tetning rundt et trekkfullt vindu. Lykkelige meg: Der fant jeg rester av to skjorter og en «halv vest», noen stoffprøver og en forklelinning som hadde med seg litt av forkleet, og en del biter til som det ikke var så godt å si hva var rester av.
At bygningen var i 2 1/2 etg, at jeg var helt alene og gulvet på loftet hadde råtnet vekk, ja det tenkte jeg ikke noe på der og da. Det var først i bilen på vei hjem, jeg tenkte på at hadde jeg ramlet ned, så lå huset ganske øde, så ingen hadde hørt meg rope, og kona mi visste ikke helt hvor jeg var. Jaja, det gikk jo bra. Det hele hadde vært så spennende at fornuftige tanker først streifet meg etterpå. Kona mi sa noe om at småbarnsfedre burde tenke litt fornuft i forkant. Dessuten var hun skeptisk til de fillene jeg dro i hus, hun syntes det så ut som de var levende. Jeg foreslo at jeg skulle legge dem i fryseren, da lå de i hvert fall stille. Det var heller ikke så populært. Men med en to-tre omganger med innpakking i plast, ble vi enige om forvaring i fryseren inntil videre.
Noe kom jeg mer lettvint til. Da jeg undersøkte på Ringerike museum, lå det ei gammal skinnbukes der. På møte med noen bygdekvinner fikk jeg oversikt over en del fine, broderte bukseseler som jeg fikk låne og som jeg fotograferte.
Nå hadde jeg både plagg og henvisning til skrevne kilder, så jeg kontaktet jeg Bunad- og folkedraktrådet og tenkte at saken (bunaden) snart skulle være «i boks». I april 1983 troppet jeg opp på kontoret deres og sa jeg tenkte meg å ha ny bunad til 17. mai. Der bommet jeg litt på tidsperspektivet og vurdering av arbeidsinnsats. Det ble ikke det året, det ble noen år senere.
Det var en hel del ting jeg måtte lære: En må ha de riktige stoffene, en må lære seg de riktige teknikkene (sy slik som de sydde før), en må forstå stilperioder, klær skal også tilpasses en kropp.
Nå begynte en stor jobb. Interessant, spennende, lærerikt. Tok både tid og penger. Uten å ha fått konsulenthjelp og praktisk hjelp fra de ansatte i Bunad- og folkedraktrådet hadde jeg ikke fått til dette arbeidet.
Jeg skal ikke gå inn på det sømtekniske arbeidet og jakten på riktige materialer osv. Men en situasjon fra arbeidsprosessen vil jeg nevne. Det var den gangen jeg tok med meg fillene fra Engerodden og viste dem fram i Bunad- og folkedraktrådet. Rett og slett imponerende var det å oppleve hvordan konsulenten der «leste» det ene og det andre ut av dette materialet. I denne fillehaugen var det et slitt gammelt skulderstykke av en skjorte. Ut av den biten leste konsulenten mesteparten av snittet på skjorta! Det er fantastisk å ha tilgang til en slik fagkilde.
Endelig kom dagen da jeg kunne levere fra meg en komplett bunad. Det var bukser, en i lyst elgskinn og en i sort vadmel, det var jakke i koksgrå vadmel og flotte sølvknapper fra Truls Grønnvold, det var tre vester, en i rød silke, en i lys blå silke og en i gul silke. Så var det skjorte, hatt, tørkle, strømper, strømpebånd.
Sammen med plaggene sendte jeg med et brev som fortalte om arbeidsprosessen og ikke minst mine kildehenvisninger: Plaggene som var bevart og litterære kilder.