Gjør det selv: strikk votter fra Haltdalen i Sør-Trøndelag

2. Desember 2015

Under arbeidet med registrering av gamle tekstiler i Haltdalen i 1983 dukket disse fine vottene opp hos Nils Aasen på gården Åsen. De skriver seg fra tiden rundt 1850. I forbindelse med rekonstruksjonen av bunaden fra Haltdalen ble det strikket et kopipar. Det ble også utarbeidet mønster til en genser som baserer seg på mønsteret i vottene. Men noen oppskrift på vottene har aldri blitt laget. Nå har imidlertid Magasinet BUNAD fått tillatelse til å lage oppskrift som vi deler med våre lesere. Vottene er fine enten du har Haltdalsbunad eller ikke. Men Haltdølene burde vel nå benytte anledningen til hente fram pinnene og strikke seg et par. For som bildet viser kan det være ruskete vær i Haltdalen!

 Materialer:

50 g sort og 40 g rødt Rauma Finull eller tilsvarende totråds ullgarn.

1 sett strømpepinner nr 1,5. (Kan bestilles fra nettbutikken vår på www.bunad-magasinet.no)

1 heklenål nr 2.

Tips: Bruk en Postit-lapp på diagrammet for lettere å følge med på hvor du er i mønsteret.

Vottene er 25,5 cm lange og passelig til en slank damehånd. Ønsker du større votter kan du gå opp et halvt eller et helt nummer i pinnestørrelse. Benytter du tykkere garn blir vottene enda større.

Fremgangsmåte:

Legg opp  80 m med rødt garn. Strikk 4 omg vrangbord, 1 r, 1 vr.

Strikk 1 omg glattstrikk, der du øker ut til 84 m jevnt fordelt på omg.

Strikk stjerneborden i diagram 1.

Strikk 1 omg med bare rødt, der du øker ut til 87 m.

Fortsett med vottediagrammet og økning til tommelkile etter diagrammet. (Husk å speilvende tommelplasseringen når du strikker den andre votten!)

Når tommelkilen er ferdig (omgangen med bare rødt i tommelkilen), settes de 19 m på en hjelpetråd for tommel. Legg opp 15 nye m over disse. Forsett å strikke etter diagrammet. Nå skal det være 95 m på omg. Fell for tuppen av votten, slik diagrammet viser. Trekk tråden gjennom de siste maskene i toppen av votten.

Tommel: Sett de 19 m fra hjelpetråden over på 2 pinner. Plukk opp med hekle-nålen, 2 m fra hver side og 15 m fra baksiden av tommelen, 38 m i alt, som fordeles på 4 pinner. Strikk mønster etter diagrammet. Sikksakkbord på forsiden og striper på baksiden av tommelen.

Strikk den andre votten speilvendt.

Lykke til med nye votter! 

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien
Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...