Ethnografisk Museum – Musaion i Kinskyvillaen i Praha

2. Desember 2015

I våres besøkte jeg Praha for første gang. Ellen Runderheim som har god kjennskap til denne delen av Europa anbefalte meg å ta turen innom et museum med en usedvanlig fin draktutstilling. Jeg fulgte Ellens anbefaling og museet ble ganske raskt sporet opp og avlagt et besøk. Museet ligger fredelig til i den vakre Kinskyparken. 

Den permanente kulturhistorske utstillingen viser livet på landsbygda gjennom 17-, 18- og første halvdel av 1900-tallet i de tsjekkiske landene Bohemia, Moravia og Silesia. 

Den første delen av utstillingen viser hverdagslivet med vekt på den materielle kulturen. Montrene presenterer gjenstander og verktøy tilhørende håndverkere, kunsthåndverkere og bønder, som keramikk og boliginteriør, samt unike gjenstander knyttet til spesielle høytider og fester.

Utstillingens andre del viser folkedrakter og gjenstander benyttet til forskjellige høytider gjennom året. Her følges ritualer fra våren, som fastelavensskikker, påsketradisjoner og videre gjennom sommeren med pinseskikker og høsten med sin høsttakkefest og til slutt vinteren med St. Nicolas day, adventsmasker, jule- og nyttårsfeiring.

Den tredje seksjonen presenterer folkekulturens livssyklus gjennom fødsel, dåp, bryllup og begravelse, og ellers ritualer og skikker knyttet til familielivet.

Denne utstillingen som ligger innunder Nasjonalmuseet ble i 2007 nominert til Europas Museum of the Year Award-prisen.

Utstillingen er enkel, stilren og vakker. Den viser en rekke nydelige tekstiler og drakter, og detaljrikdommen er stor. Skal du en tur til Praha anbefaler jeg et besøk! 

Det etnografiske museet i Praha, Musaion i Kinskyparken

Åpningstider: Museet er stengt på mandager, men ellers åpent hver dag fra 10.00-18.00. Inngangsbilletten koster rundt 80 CZK.

Adresse: Kinsky Folly, Kinského zahrada 98, 150 00 Praha 5.

Hvordan komme dit: Trikk 6, 9, 12, 20: Švandovo divadlo. Buss 176: Kobrova.

Utstillingen «Livet på landet i Tsjekkia» åpnet i mars 2014 og skal stå fram til april 2016.

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien+47 98 89 99 99

Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...