Nordmandsdalen: Sunnfjord

4. Mai 2016

Denne gangen avslutter vi presentasjonen av statuene som fore stiller folk fra Vestlandet, med en mann og en kvinne fra Sunnfjord. I neste nummer beveger vi oss østover til Valdres, før vi setter kursen nordover til Trøndelagsfylkene og Troms. På dette oppslaget ser vi en del av det vakre parkanlegget som har vært restaurert og oppjustert i flere omganger. Etter at vi besøkte parken har statuene blitt pusset og vasket slik at de nå fremstår rene og pene uten mose og fugleskitt. Bildet gir et visst inntrykk av det sirkelformede parkanlegget og de tre nivåene statuene er plassert på.

Statuen som forestiller en kvinne fra Sunnfjord har et hodeplagg i form av ei lue som ser ut til å være sydd sammen av to deler. Framkanten er litt buet. Lua er trukket sammen med et par bånd som er knytt nederst i nakken. Trøya har rette forstykker, rygg med midtsøm og splitt ved enden av sømmen. Ermene er glatt isydd med søm på undersiden. De smalner fram mot håndleddet og er uten ermelinning. Skjortebulen er rynket til halslinningen, som er rund. Over skuldrene er det lagt et tørkle som er brettet i trekant. På tørkleet er det lagt en fold som følger halsen. Snippene på tørkleet går inntil hverandre langs trøyeåpningen foran, men tørklesnippen i ryggen er ujevn. Stakken er foldelagt med dype folder helt rundt. Forkleet er glatt og litt kortere enn stakken. Skoene er lave med pløse oppå og reimer knytt i ei sløyfe. Forbildet til kvinnefiguren har trolig vært en elfenbensfigur som i alle fall i 1934 var i privat eie. 

Tekstene i de grå feltene baserer seg på Aagot Noss beskrivelser av statuene i boken hennes «Statuane i Nordmandsdalen». Den kan anbefales for alle som ønsker å vite mer om statuene.

Mannen fra Sunnfjord har sid, åpen kufte. Den har ingen sømmer eller innsatte kiler. Ermene er glatt isydd og er uten bryninger eller linninger. Under kufta er det ei kortere trøye, eller kanskje en «bul» til å smette over hodet. Rundt halsen er det knytt en halsklut. Buksene går nedi langstøvlene som rekker til over knærne. Hatten er vidbremmet. Ei reim er trukket gjennom kanten på hattebremmen og gjennom hattepullen øverst. Hår og skjegg er langt. I høyre hånd holder mannen to tørrfisk.


Noss, Aagot 1977: «Statuane i Nordmandsdalen.» Den norske samlaget. (Alle tekstene som står i kursiv i de lysegrå feltene baserer seg på denne boken.)
Slots- og Ejendomsstyrelsen. 2002: «Normandsdalen i Fredriksborg Slotshave. Restaureringen 1984 til 2002.» Artikler av Carsten Jarlov, Ole Priskorn, Eric Erlandsen og Hakon Lund.

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien
Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...