Jeg traff Ingrid Lene på Heddal bygdetun sist sommer i forbindelse med demonteringen av sommerens utstilling på museet. Hele Tveitanburet hadde vært viet hennes utstilling av Anne Bamle-bunader. Her kunne vi se mange nysydde bunader og en mengde plansjer med mønstertegninger etter Anne Bamle. Men jeg fikk lyst til å besøke Ingrid i butikken, også. Så i januar tok jeg turen til Notodden igjen. Der fikk jeg en titt inn både i den koselige butikken og på tegnestua innenfor, der Ingrid sitter med prikkearbeid.
Ingrid Lene syr ikke bunader selv, men har faste tilvirkere både på søm, broderi og vev av belter og bånd.- Ja, jeg må virkelig berømme dem som monterer, broderer og vever for meg. De er så dyktige, sier Ingrid Lene entusiastisk. For her blir nemlig ingenting sendt til utlandet. Alt arbeidet er kortreist. Ingrid Lene trekker spesielt fram Marit Kaafjeld:
- Hun er kjempeflink til å brodere. Hun syr mye, og det er klart at da blir man god. Men så er det det at hun har sansen for farger, sånn at vi kan snakke veldig lett sammen. Det er ikke noe barrierer eller noe motstand hvis jeg kommer med innspill. Jeg snakker mye med kundene på forhånd om forskjellige farger og så legger jeg fram et fargeforslag. Noe jeg tror kan passe henne som skal ha bunaden. Og i begynnelsen gjennomgikk vi helt eksakt hvilke farger som skulle brukes og hvor fargene skulle plasseres. Men nå er det slik at jeg bare orienterer om hovedfargene og kanskje tipser om noen farger i tillegg. Så prøver hun seg fram og kommer tilbake med det hun synes gir det beste resultatet. Kanskje tar vi et møte for å se hvordan ting funker. Det er ikke gjort på 1, 2, 3! Det må ofte flere møter til før vi er fornøyde med fargekombinasjonen. Det blir jo nytt for hver gang vi setter i gang med en ny bunad, forklarer Ingrid Lene.
- Kombinasjonen av god fargesans og sømkunnskap gir Marit et godt syn for hva som funker og blir virkelig bra. Sammen kan vi også tøye grensene for hva som er fint hele tiden, for vi snakker samme fargespråk. Etterhvert har flere av brodøsene blitt modigere og modigere med bruk av farger, påpeker hun videre.
- To av de som broderer fast for meg, som ikke hadde broderiene sine på de bunadene som var på utstillingen på Heddal bygdetun, er Helene i Gransherad og Ingrid på Notodden. Jeg vil helst ikke glemme noen her, sier Ingrid Lene videre.
Bruken av rødt og grønt kan kanskje sies å være grunnlaget i Anne Bamles fargesetting. Men det røde og det grønne må balansere godt mot hverandre. Du vet, fargene skal spille på lag og fremheve hverandre. Ikke slå hverandre ihjel, sier Ingrid Lene.
- Selvfølgelig har jeg laget noen like bunader etterhvert. Men bare nesten like! For noen kunder har kanskje sett en bunad de har lyst på maken til. Da forsøker jeg å påvirke dem til å endre litt, for jeg vil nødig lage to som er prikk like, påpeker hun.
- Men hvordan forholder du deg til en kunde som kommer med ønsker som er langt utenfor det du synes går an?- Da, sier jeg at, nei, det vil jeg ikke gjøre. Jeg leverer for eksempel ikke helblått eller helt lilla broderier på bunadene våre. Det er kontrastene i broderiet som gjør at det lever. Og det skal leve! Vi kan «strekke og dra» og putte litt innimelom, for det skal «svinge». Jeg forsøker å gi kunden best mulige råd. Er en kunde veldig glad i blått, kan vi alltids lure inn noe av det. Men det må være godt komponert og plassert i forhold til de andre fargene, slik at det blir en god helhet. Det handler veldig mye om fargelære, forklarer Ingrid Lene.
- Jeg har hatt folk på kurs som har fått forsøke seg på å fargesette broderiet etter eget ønske. Og mange sier at det er mye vanskeligere enn de hadde trodd! Det er rett og slett en læringsprosess. Og den oppdagelsen tror jeg er ny for mange. Selv har jeg jobbet med farger hele mitt liv. Og kunstutdannelsen min dreier seg mye om farger og former.
Alle bunadene som ble vist på utstillingen, bortsett fra den ene som er min datters, har blitt til i et tett samarbeid med den som skulle ha bunaden og/eller konfirmantmødrene. Disse damene hadde meninger og ønsker, og da var det noe å ta tak i. Det er det som gir det beste resultatet, forklarer Ingrid Lene.