- Det begynte med at jeg, for flere år siden, var med i dansarringen her, sier Dordi. - På den tida hadde jeg en Øst-Telemarksbunad. Mange i Nes hadde denne bunaden eller beltestakk på den tida. Men så fikk jeg hadde lyst på en ny bunad. Og tenkte at det hadde jo vært gøy med noe herfra. Faren min påsto han hadde lest i Lunde-soga at det har vært en egen drakt her i Lunde. Så jeg begynte å spørre folk, og ved en tilfeldighet fikk jeg høre om Johannes Lunde som skulle ha noen gamle plagg. Så viste det seg altså at han ikke bare hadde noen plagg. Han hadde faktisk ei helt komplett drakt! Opp fra en stor Sunda-eske hentet han fram det ene plagget etter det andre. Det glemmer jeg aldri, sier Dordi.
Jeg ringte sporenstreks både til Liv Berit Kåsa og Gunn Marit Strand, som jeg kjente som to habile damer innenfor bunadsøm og bunadtradisjon. Marit, som dessverre har gått bort, sydde så ei drakt til meg, med forbilde i den gamle Lundestakken. For du skjønner, jeg kan ikke sy et sting, ler Dordi.
Dermed var vel det hele igang. Liv Berit Kåsa kontaktet Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Ingebjørg Gravjord fra Bø var også med på prosjektet. I samarbeid med dem ble det satt igang en registrering. Jeg tok kontakt med bygdekvinnelaget og så begynte startet vi arbeidet. Det kom inn ganske mye, altså. Både stakker og andre draktdeler, fortsetter Dordi.
- En ting vi reagerte på var at det dukket opp så mange silketørklær. Det antar vi kan ha sin årsak i skipstrafikken her. At mannfolka handla til seg slike statusplagg, forklarer Dordi.
Så begynte Gunn Marit Strand både å sy og holde også kurs.
Jeg fikk bunaden min ferdig til 45-års dagen min, og det var nok den første, eller en av de første som ble sydd.
- Men etter at Gunn Marit ble syk og gikk bort har Magnhild Brukåsa tatt over. Og det er nok mye takket være hennes innsats som kursholder at Lundebunaden nå har blitt veldig populær. Nå opplever vi at både barn og voksne ønsker seg Lundebunad. Og det er jeg så jeg glad for. For poenget var jo ikke bare at jeg skulle ha denne bunaden. Det var jo liksom det å få fram drakta i fra Lunde, da. Noko som var konns, fastslår Dordi.
- I starten var det faktisk noen som syntes den var stygg. «Du kan da ikke gå i den stygge bunaden der», var det enkelte som sa.
- Men du kan ikke sammenligne Lunde-stakken med en beltestakk. Nei, dette er jo noe helt annet, og så er det konn sis, poengterer hun igjen. - Det er det som betyr noe.
Dordi stortrives i Lundebunaden sin og har brukt den på landskappleik, også.
Som nevnt er det nå Magnhild Brukåsa som holder kurs.
- Ja, jeg har hatt en del kurs for Lunde Husflidslag. Alle de du ser her nå er sydd på mine kurs. Og jeg synes det er så koselig og at det er så mange unger som har fått den også, sier hun.