Når brukte du bunaden din sist?

28. April 2021

Bunadlogg, ikke til forveksling med bunadblogg, en kjempegod idé vi fikk fra Kathrine Gregersen, Husflidskonsulent i Vest-Agder.

I forbindelse med 17. mai ble Kathrine kontaktet av NRK Sørlandet. De ville vite hva hun trodde om bunadbruk nå i «koronatiden». Denne samtalen fikk Kathrine til å tenke litt rundt dette med bunadbruk, og hun forteller noe ganske interessant:

Hun hadde funnet en lapp i løslomma til Rogalandsbunaden hennes mor hadde sydd. Hun forteller at moren sydde denne bunaden, som var hennes første, da hun var i 40-årsalderen. På en lapp skrev hun ned hver eneste gang hun brukte bunaden sin. Lappen oppbevarte hun i løslomma til bunaden.

- Kanskje lurte hun på hvor mange ganger hun ville få bruk for den? undret Kathrine.

Da Katrines niese arvet bunaden og skulle stå konfirmant fikk hun hele livshistorien til bunaden og bestemoren sin med. Nå skal bunaden leve videre og hentes fram til store anledninger i hennes liv. Kathrine håper at niesen hennes vil fortsette å skrive ned.

Bunaden er nå 50 år og har sikkert 50 år igjen om vi skal tro statistikken for livslengden på en bunad.

Kathrine har selvsagt også fortsatt denne tradisjonen og på hennes «bunadlogg» kan hun se at bunaden hennes er 30 år og at hun nå skal bruke den for 42. gang.

Hun forteller at for henne er det viktig, spesielt i disse tider, å ha noe som er håndfast, noe som er som det pleier å være.

- Bunaden er det fineste plagget jeg har, så selvsagt tok jeg den på meg 17. mai! Det ble jo en spesiell feiring i år, som føyer seg inn i historien og bunadhistorien min, avslutter Kathrine Gregersen.

Dette syntes vi også var en glimrende ide! Enten du skriver ned bunadbruken på en lapp slik Kathrine gjør, eller du går til innkjøp av ei lita notisbok som får plass i lomma til bunaden. Notér ned hver gang du tar bunaden på. Da er du med på å skrive bunadhistorie, som er viktig både for deg selv og de som skal arve bunaden etter deg! (Foto: kenneth Gregersen)

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien
Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...