Pulsvanter med rosesøm

6. April 2021

Disse pulsvantene strikket jeg etter en oppskrift i boka mi, «Håndplagg til bunader og folkedrakter». https://bunad-magasinet.no/nettbutikk/boker/handplagg-til-bunader-og-folkedrakter .Du finner den på side  74. I oppskriften brukte jeg babyull. Men nå bestemte jeg meg for å bruke noe jeg hadde i garnkurven og der lå et nøste med Rauma Gammelserie. Det er helt prima, så da brukte jeg det! Pinnetykkelsen er 1,5 mm.

I løpet av et par Påske-dager var strikkingen unnagjort. Jeg hadde lyst til å brodere noen Halling-lignende roser etter eget hode. Jeg bruker ikke påtegning og i dette tilfellet har jeg heller ikke brukt hjelpelinjer, slik jeg noen ganger gjør. (Hjelpelinjer syr jeg vanligvis med tråklesting for å markere f. eks midtlinje og for å markere viktige detaljer i et mønster.) Derfor kaller jeg dette «villbroderi». Jeg syr altså helt på frihånd. Det er ikke så vanskelig hvis du har bittelitt formsans. Mønsteret bygger seg liksom oppover og utover, og jeg fyller ut med blader der jeg syns det passer.

Nedenfor finner du en billedserie som viser hvordan jeg har bygget opp akkurat dette mønsteret. Jeg har brukt plattsøm til rosene og kjedesting langs kanten oppe og nede, og langs tomlene. Med kjedestingene kan du forresten stramme inn litt dersom du synes vanten har blitt litt vid til din hånd. Og omvent må du selvsagt også passe på at du ikke strammer for mye! Sy med spiss nål. Det er viktig!

Brodergarnet jeg har brukt er fra en pose med restegarn av Zephyrtypen, jeg var så heldig å få av en snill person. Der var det mange fine farger! Derfor har jeg kjørt på med litt flere farger enn jeg normalt ville ha brukt. Garn av denne typen kan du være heldig å komme over i bruktbutikker og f.eks. på Fretex. Det er mykt og spesielt velegnet til å brodere de fyldige Hallingrosene med. Lykke til med dine villbroderte vanter!

Bli med inn i Bestestova vår

Her får du fri tilgang til vårt digitale arkiv, hvor du finner alle hovedartikler og bilder siden starten i 2004.

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien
Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...