Hodeplagg på vandring

24. Oktober 2023

Norsk folkedraktforum åpnet i 2022 den store utstillingen «Hovudplagg og hårmote i folkedrakt og bunadbruk» på Stiklestad. Utstillingen er ment å vandre rundt i landet slik at mange kan få anledning til å se den. Helga Reidun Bergebakken Nesset, Kristine Prestmoen Tallerås og Sissel Tischbein har vært pådrivere for prosjektet som har bestått av over 20 lokale grupper fra hele landet, fra nord til sør. Et av målene for prosjektet er å få hodeplaggene i aktiv bruk i samsvar med tradisjonen. Det har vært samlet og registrert, systematisert og sydd opp modeller. Det er også lagt vekt på opprinnelig håroppsetning for de ulike hodeplaggene. Håpet er en bevisstgjøring omkring hodeplaggbruken i dag og en inspirasjon til bruk av en viktig del av drakten.

Utstillingen vandrer videre til Hardanger

Som nevnt ble utstillingens første stopp museet på Stiklestad. Deretter la hodeplaggene ut på reise. Neste stopp var Helgeland museum sin avdeling i Leirfjord. Den har også besøkt Valdres folkemuseum, Stavanger Museum og Maihaugen. Nå har hodeplaggsamlingen beveget seg over fjellet til Hardanger. Der åpner utstillingen på Hardanger folkemuseum på Utne søndag 5. november. Er du interessert i å få hodeplaggutstillingen på besøk til ditt nærområde kan du kontakte leder i luekommiteen, Helga Reidun Bergebakken Nesset. E-post: helgareidun@hotmail.com

Her er et klipp fra Hardanger folkemuseums side: - Den unike vandreutstillinga Hovudplagg og hårmote i folkedrakt og bundbruk opnar på Hardanger folkemuseum 5. november kl 16.30. Utstillinga syner tradisjonelle hovudplagg frå mange stader i Noreg, slik dei var nytta på 1700 og 1800-tallet og vert brukt til bunad i dag. Nærare 100 ulike hovudplagg er med. Hardanger folkemuseum er første og einaste visningsstad for denne utstillinga i Hordaland. på opninga fortel Hanne Yndestad frå Norsk folkedraktforum om prosjektet som ligg bak utstillinga. Bunadtilvirkar Oli Lilletveit fortel om nokre av hovudplagga frå Hordaland, og Agnete Sivertsen fortel om skautfelling og om hardangerskautet.

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien




Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...