Spennende kurs på Nordisk Textilvecka på Biskops Arnö i Sverige

14. Juni 2022

Jeg har akkurat kommet hjem fra min første ferieuke, som har foregått som kurslærer på Nordisk Textilvecka på Biskops Arnö i Sverige. På denne øya, som ligger litt bortgjemt i Mälaren, Sveriges tredje største innsjø, ligger Nordens Folkhögskola. Her undervises blant annet i foto og film, medisin og litteratur. Men denne uken dreide det seg om nordisk textil fra morgen til kveld. Har du lyst til å lese mer om Biskop Arnös historie, så finner du det her:

https://www.biskopsarno.se/om-oss/#historia

7 forskjellige kurs for håndarbeidsnerder

Jeg skal fortelle litt fra min opplevelsesrike uke på øya: Det gikk 7 kurs parallelt og jeg var invitert til å undervise i frihåndsbroderi på håndplagg.

Det var lærere både fra Sverige, Danmark og Finland i tillegg til meg fra Norge. Jeg følte meg ikke så lite beæret over å bli hentet inn blant disse dyktige lærerne som alle er i øverste klasse innenfor sine fagfelt. Jeg var ikke så lite spent, spesielt da jeg oppdaget at flere av mine elever også var tidligere kurslærere. Men det gikk bra og her vil jeg vise noen glimt og en kort presentasjon av de forskjellige kursene:

Kurs 1: Nålbundna vantar från Klarälvdalen och andra Värmlandsvantar med fax, krus, öglor, flossa och bollar.

Her var Carina Olsson fra Västra Värmland lærer. Hun har arbeidet som länshemslöjdskonsulent i Blekinge och Värmland i 38 år. Tidligere i år mottok hun «Hans Majestät konungens medalj av 5:e storleken i högblått band, för betydande insatser inom värmländskt slöjdhantverk».

På Carinas kurs fikk elevene lære seg nålbindingsteknikken og spesielt «Dalbystygnet» som gir en slett overflate som er fin å brodere på. De fikk også lære å lage ulike typer floss, dusker og det å «kruse», som betyr å brodere på vantene.

De var også innom kontstrikking og kombinasjonen av nålbinding og strikking.

Kurs 2: Korsnäströjor och flerfärgsvirkning.

På dette kurset var det to lærere: Marketta Lutonen kommer fra Vasa, hun er fil.dr. og forsker i håntverkskultur i Helsingfors. Hennes doktoravhandling i sløydvitenskap omhandlet «folkliga produkter som betydelsebärare». Som eksempeler på dette fenomenet brukte hun tradisjonelle ulltrøyer.

Marketta har holdt mange kurs og forelesninger i temaet. Hun har publisert flere bøker og artikler om strikkingens og heklingens historie. Flere av bøkene har hun utgitt sammen med Anna-Maija Bäckman, som er den andre kurslæreren på dette kurset. Marketta arbeidet i tretti år som leder ved Förbundet för hemslöjd och konsthantverk.

Den andre læreren var Anna-Maija Bäckman. Hun er husflidslærer, også født i Vasa. Håndarbeid var en del av hverdagslivet i Finland på 1950–60-tallet og slik var det også i Anna-Maijas familie. Hun ble tidlig intressert i strikking og hekling og hadde sin mor som lærer.

Anna-Maija arbeidet i 35 år som leder for «Föreningen Österbottens hantverk» i Vasa. Hun har skrevet en rekke artikler om husflid og redigert bøker som foreningen har publisert. De siste årene har hun sammen med Marketta Luutonen utgitt bøkene «Tröjor och andra plagg» (2018) og «Virka fritt» (2021) samt holdt kurs og forelesninger om temaet.

«Kornäströjan» kommer fra en liten kommune, Korsnäs, i svenske Österbotten i Finland. Korsnästrøyene er lett å skille fra vanlige strikkede trøyer: Den består av både flerfargeheklede og strikkede partier. De heklede delene finnes øverst og nederst på bolen og på ermene. Tradisjonelt har de heklede partiene rød bunnfarge og de strikkede hvit. De gamle mønstrene brukes fremdeles når man lager nye trøyer. De første Korsnästrøyene ble laget i andre halvdel av 1800-tallet.

På kurset fikk elevene lære om Kornnästrøyene og selvsagt forsøke seg på flerfargeheklingen. Denne teknikken ble også brukt på mange forskjellige småplagg i tillegg til Korsnästrøyene,

Kurs 3: Tvåändsstickning – med fransar, broderi och lite virkning

På dette kurset var Karin Kahnlund lærer. Karin kommer fra Falun i Dalarna, og det var på et kveldskurs på Hemslöjden i Falun hun traff på «tvåändsstickningen» som vi kjenner som tvebandstrikking, for første gang. Kjærlighet til teknikken oppstod direkte – dels på grunn av at teknikken skal strikkes tett og at det passet Karins håndlag, men fremfor alt gjennom møter med alle tradisjonsbærerne som delte sin kunnskap og inspirasjon. Karin er utdannet på «Handarbetets vänner» og har deretter arbeidet i husflidsbevegelsen på forskjellige måter. I de siste 20 årene har hun drevet bedriften «Uppstickaren» med fokus på strikking; først og fremst utdanning i egen regi, men også rundt om i landet i samarbeid med andre. Hun selger også garn og egne design. Karin har mesterbrev i strikkeyrket, både i håndstrikking og maskinstrikking. Hun har utgitt boken «Sticka efter Svenska Mönster» og har skrevet teknikkheftet «Tvåändsstickning».

Dette var et kurs for den som allerede hadde grunnkunskaper i tvebandstrikking. Utgangspunktet var eldre strikkede plagg, først og fremst vanter fra Västerdalarna. Her finnes fantastiske mesterverk, der tvebandstrikkingen kombineres med broderi, hekling og pyntes med frynser.

Kurs 4: Påsöm, broderi och flerfärgsvirkning

På dette kurset var Anna-Karin Jobs Arnberg lærer. Anna-Karin er født og oppvokst i Floda socken i Dalarna. Hun ble tidlig begeistret for bygdens tekstile arv og lærte å brodere av sin mor og «gammelmoster». I dag har Anna-Karin mesterbrev i broderi och har i mange år hatt populære kurse i «påsöm» som stadig lokker til seg nye deltagere.  Anna-Karin er utdannet på «Sätergläntan hemslöjdens gård» og «Handarbetets vänner» og arbeidet deretter som länshemslöjdskonsulent i mange år. Fra 2015 har hun arbeidet som verksamhetschef på Dalarnas museum der hun også har ansvaret for museets samlinger. Anna-Karin har skrevet teknikkheftet «Påsöm» samt en rekke artikler innenfor det tekstile feltet.

På dette kurset fikk elevene lære seg prinsippene i plattsøm, sjattersøm, stilkesting m.fl. De lærte å brodere de typiske Flodarosene, de fargesterke blomstene som er så kjent fra de lokale folkedraktene. De fikk også lære å lage frynser. Flerfargehekling og brodering på strikkede plagg var også en del av dette kurset.

Kurs 5: Danske stjärnetröjer. 1700-1800-tals strikning i Danmark.

På dette kurset var Vivian Høxbro fra Falster i Danmark lærer. Hun er designer med mange års erfaring i håndstrikk. Hun har hatt oppdrag for garnfirmaer og ukeblader, og hun har produsert egne kit-kolleksjoner. Hun har også undervist og holdt foredrag i mange land, bl.a. i USA og Japan. Underveis har hun målt, fotografert, tegnet og kopiert en mengde mønstre fra 17-1800-talls trøyer i danske museer.

Hun har utgitt en rekke bøker, bl.a. «Strik danske stjernetrøjer».

Med utgangspunkt i de strikkede, danske nattrøyene, også kalt spedetröjer, fra 17-1800-tallets bondedrakt, underviste hun i hvordan man strikker stjerner og mønstre med og uten kryssmasker.

Kurs 6: Skånskt yllebroderi

På dette kurset var Eva Berg lærer. Hun har vært butikksjef i Hemslöjden Skåne og er utdannet på «Handarbetets Vänner». Håndens arbeid har fulgt henne gjennom hele livet og hun har hatt kurs i ullbroderi i nesten 30 år, både i Sverige og utenlands. Folkekunst fra hele verden er hennes store pasjon. Eva Berg har fått flere utmerkelser, bl.a. «Mästarslöjdare i Skåne» og hun er medforfatter i bøkene «Yllebroderi berättande folkkonst från Norden» og «Brodera på ylle».

Hos Eva fikk elevene lære seg det Skånske ullbroderiet fra bunnen: Alt fra å overføre mønster til ullstoff, ullbroderiets ulike sting, monteringer og til fine avslutninger, kanter og frynser.

Kurs 7: Broderi på håndplagg.

Her var jeg invitert til å lære bort hvordan jeg broderer på frihånd. Som utgangspunkt brukte vi en strikket pulsvante fra Hallingdal. Pulsvantene hadde deltakerne strikket på forhånd. Så lærte de hvordan vi ved hjelp av noen tråklede hjelpelinjer kan overføre et mønster uten påtegning. Vi sydde også flosskant på pulsvantene.

Selvsagt er det fra mitt eget kurs jeg hadde størst anledning til å fotografere. Så her er mange minner fra kurset mitt og de hyggelige og kjempedyktige elevene:

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien




Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...