Ny temabok under arbeid!

Magasinet BUNADs temabok for 2022 er under arbeid. Årets bok, som alle abonnenter får tilsendt gratis, dreier seg om mønster. Det blir mønster fra perm til perm. Selvsagt mønster relatert til bunad. Både broderi, strikking, kanskje noe hekling og perlearbeid. Jeg er i en fase der jeg henter inn mønster fra forskjellige kanter av landet. Og jeg lærer nye knep, triks og teknikker jeg skal videreformidle.

En av teknikkene jeg har blitt bedt om å ta med er "Sognesaumen". Det er en uttrekkssøm sydd i hvitt på hvitt. Teknikken har vært brukt på de fine huene i Sogn og brukes fremdeles på skjorter i området. Dette var en teknikk jeg ikke kjente til, men så kom jeg tilfeldigvis over en dame som akkurat nå holdt på med å prøve seg på denne teknikken. Hun sendte meg videre til ei som muligens kunne mer. Derfra ble jeg sendt til enda ei dame som kunne kunsten. Jeg føler meg som rene detektiven. Og det er så spennende. Nå har jeg fått såpass mye informasjon at jeg kan presentere teknikken i årets temabok.

Nylig var jeg også på en auksjon i Ål og fikk tilslag på et forkle med en veldig fin forklebord, eller strameiband, som de kaller det der oppe i Øvre Hallingdal. Båndet er sydd med korssting på stramei. Bandet var så fint at jeg ville ha det med i boka. Men var det hele eller halve korssting, og var det med eller uten underligger? Og hvor begynner man egentlig å brodere et slikt bånd? Her var jeg også så heldig å treffe på ei som kunne fortelle meg hvordan dette skal gjøres, blant annet for å unngå at båndet blir skjevt. Det var ting jeg ikke hadde tenkt på. Selvsagt forteller jeg om disse triksene, også i boka.

Og har du tenkt på hvor viktig det er å ta med initialer i plaggene du syr? På ei skjorte for eksempel? Både initialer og årstall kan være fint å få med. I boka vil jeg også ta med alfabeter du kan sy etter og plass til at du kan tegne inn dine egne.

Utgivelsesdato for boka er ikke klar ennå, men i løpet av høsten kommer den!

Fra 2017 og framover har vi kommet med 5 slike temabøker. Har du ikke sikret deg tidligere utgaver finner du dem fremdeles her:  

Temabok for 2021: "BELTER"   

Temabok for 2020: "SØLJER. Fra lukkemekanisme til status."

Temabok for 2019: "LUA - en viktig del av bunaden."

Temabok for 2018: "Tilbehør til BUNAD. Lag det selv"

Temabok for 2017: "Brudedrakt og krone fra sju prestegjeld"

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien+47 98 89 99 99

Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...