Slottets håndverk — skapt gjennom 200 år

31. Januar 2023

Lørdag 28. januar var det høytidelig åpning av ny utstilling i Dronning Sonja KunstStall.

Hennes Majestet Dronning Sonja var til stede under åpningen av den mangfoldige utstillingen som hyller håndverkstradisjoner av mange slag.

– Godt håndverk fyller en funksjon, dekker behov, og eier en særlig skjønnhet. Det bidrar til å skape gode og vakre hverdager og festlige anledninger, gjennom gjenstander som vi bruker – år etter år. Gjenstander som blir enda mer betydningsfulle med tiden, fordi de følger oss gjennom livet, og vi fyller dem med våre personlige fortellinger. Eller vår felles, nasjonale historie, sa Dronningen under åpningen. 

Unike gjenstander fra De kongelige samlinger

Utstillingen Slottets håndverk – Skapt gjennom 200 år  i Dronning Sonja KunstStall viser fram noen av de vakreste håndverksgjenstandene vi har i Norge. Den presenterer hele 26 ulike håndverksfag gjennom unike gjenstander fra De kongelige samlinger. I tillegg har Stortinget generøst lånt ut Tronstolen – et flott eksempel på hva forgyller- og treskjærerfaget kan frambringe. 

Utstillingen ble åpnet av forfatteren Vigdis Hjort, som i tillegg til å være forfatter, også er svært opptatt av håndverk og broderi.

Tekstilene i utstillingen

Selvsagt fanget tekstilene spesielt vår interesse, kanskje med Prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjonsbunad i front. Her har jo mange kjente håndverkere innen bunadfaget hatt en finger med i spillet: Vi kan nevne: Torkjell Sletta som har vevd vippebandet. Gro Sletta som har laget hosebanda. Belte og forkleband er laget av Helga Fahre Bergland. Kari-Anne Pedersen har brodert forkleet og skjorta. Helen Juell har brodert og sydd rødtrøya. Stakken og livet er sydd og montert av Camilla Aspenes Goffeng. Hilde Nødtvedt har laget sølja, og sist, men ikke minst: HM Dronning Sonja har brodert vadmelsstrømpene. Hele prosjektet ble koordinert av Thea Glimsdal Temte og var en gave fra kongeparet til Prinsesse Ingrid Alexandra til hennes konfirmasjon. Bunaden baserer seg på draktskikken i Øst-Telemark før 1850.

Kroningskappen

Kroningskappen, som nå stilles ut for første gang, ble laget til Dronning Josefine i 1846, men ble aldri brukt av henne. Den ble sist båret av Dronning Maud under kroningen i 1906. Den ble sydd av flere fremtredende buntmakere på 1800-tallet.

HM Dronning Sonjas kofte fra Kautokeino

I april 1969 la daværende Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja ut på sin første store offisielle reise i Norge. Denne turen gikk til Finnmark og her fikk kronprinsparet samiske drakter i gave. I utstillingen fikk vi se Dronningens kofte fra Kautokeino. Her var også både skaller og strikkede votter. (Kilde: kongehuset.no)

Kronprinsesse Mette Marits vintage-kjole

Denne kjolen er designet av Ebba von Eckermann. Da kronprinsparet reiste på offisielt besøk til Sverige i mai 2022, hadde kronprinsessen på seg denne særpregede blå kjolen hun hadde kjøpt brukt på E-Bay. Kjolen ble laget av den svenske veversken og moteskaperen Ebba von Eckermann (1921-2018). Den er sydd av et mønstervevd stoff med innslag av glitrende lurex og ull i blått og grønt. På innsiden av kjolen er det sydd inn en lapp hvor designerens navn og det at kjolen er vevd i 100% ull er vevd inn. (Kilde: kongehuset.no)

Tronstolen

Tronstolen representerer også flere typer håndverk. Blant annet treskjæring og forgylling.

Hele 26 håndverksfag er representert i utstillingen

Bilsalmaker

Bokbinder

Bunadtilvirker

Buntmaker

Forgyller

Gjørtler

Glassblåser

Gravør

Gull-, sølv- og filigransølvsmed

Herreskredder

Hjul- og vognmaker

Hornhådverker

Kjole- og draktsyer

Modist

Møbelsnekker

Møbeltapetserer

Porteføljemaker

Salmaker

Skomaker

Smed

Taksidermist

Tekstilduojár

Tredreier

Treskjærer

Urmaker

Vever

(Kilde: kongehuset.no)

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien




Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...