Strikkede strømper fra Folldal i Nord-Østerdalen

17. Mars 2024

For mars har vi valgt ut et par flotte kvinnestrømper fra Folldal etter Marit Kristoffersdotter Trøen. Her får du historien om Marit og om hvordan jeg gikk fram da jeg skulle lage en oppskrift på strømpene. Jeg viser bilder både av de gamle strømpene og av de nystrikkede. Og selvsagt får du oppskrift slik at du kan strikke et par selv. Noe av det spesielle med disse strømpene er stripene med blått flammegarn. Kanskje farger du slikt garn selv, men dersom du ikke gjør det, kan vi være behjelpelige med å skaffe det.

Strømpene passer til stuttrøyekleda fra Folldal og Lesja Prestegjeld. Men selvsagt kan du både strikke og bruke strømpene selv om du ikke er en vaskeekte folldøl.

Stuttrøyekleda fra Folldal og Lesja Prestegjeld kan du forresten lese om i Helga Reidun Bergebakken Nesset, «KLÆAN VÅRE. Om draktskikken i Nord-Østerdalen». https://bunad-magasinet.no/nettbutikk/boker/klaean-var

I boka forteller Helga Reidun blant annet at flammegarnet som er benyttet i flere av strømpene fra Nord-Østerdalen lokalt kalles «revgån».

En spesiell takk til Nord-Østerdal museum på Ramsmoen og Helga Reidun Bergebakken Nesset for godt samarbeid og for tillatelse til å presentere oppskrift på strømpene.

Gjenstandsnummer er: SUF.00421

Bli med inn i Bestestova vår

Her får du fri tilgang til vårt digitale arkiv, hvor du finner alle hovedartikler og bilder siden starten i 2004.

Magasinet BUNAD AS

Kverndalsgata 8

3717 Skien




Copyright © 2020 Magasinet Bunad


  • Loading ...
    Loading ...